Zile de spiritualitate mariană la CMD
Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca – Sanctuar Arhiepiscopal Major, a fost gazda unui eveniment, deja cunoscut, intitulat Zilele de spiritualitate mariană în Congregația Maicii Domnului. Desfășurate în perioada 17-19 mai, aceste zile dedicate cinstirii și cunoașterii mai mari a Maicii Domnului l-au avut ca invitat special pe Pr. dr. Gabriel Buboi, Rectorul Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma. De asemenea am avut onoarea să-l avem în mijlocul nostru pe PS Mihai Frățilă, Episcop al Episcopiei Greco-Catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de Bucureşti.
La eveniment au participat mai mulți invitați dar și mulți credincioși laici, din diferite asociații ale Bisericii noastre. Un grup de tineri din Sighetu Marmației, respectiv din Blaj care au dorit să se alăture manifestărilor din aceste zile, au fost însoțiți de surorile CMD din comunitățile respective.
Deschiderea Zilelor mariane a avut loc în după-amiaza zilei de vineri, 17 mai, începând cu orele 17,00, în prezența PS Claudiu Pop, Episcopul de Cluj-Gherla. A participat Pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla Pr. Marius Cerghizan, capelan al comunității „Bunavestire” – CMD, Pr. Daniel Avram, preot din Curia episcopală și alți preoți, reprezentanți ai diferitelor ordine călugărești: surori baziliene (OSBM), părinți bazilieni, împreună cu Pr. Ioan Albu, protoegumen OSBM, Pr. Marius Taloș, superior local al Societății lui Isus.
Pr. Cristian David, rector al Sanctuarului și moderator al evenimentului, a adresat celor prezenți un cuvânt de bun venit cu invitația de a ne redescoperi în aceste zile ca fii ai lui Dumnezeu și fii ai Maicii noastre cerești. În cuvântul de deschidere, Maica Teodorina, Superioara generală a Congregației Surorilor Maicii Domnului a subliniat invitația de „a privi cu ochi contemplativi spre Maica Domnului ca să învățăm de la ea cum să-l primim pe Cristos în viața noastră prin credință și să-l dăruim semenilor noștri prin caritate”. A evidențiat de asemenea iubirea maternă necondiționată a Preasfintei Fecioare Maria pentru fiecare, însoțirea ei permanentă „în pelerinajul nostru pământesc spre patria cerească”, pe un „drum de credință”. Maica Teodorina a salutat cu bucurie prezența celor doi Ierarhi ai Bisericii Greco-Catolice, PS Claudiu și PS Mihai, a Pr. rector Gabriel Buboi și a tuturor invitaților. I-a salutat cu bucurie pe toți participanții preoți, persoane consacrate, credincioși laici și tineri.
Preasfinția Sa Claudiu l-a prezentat pe scurt pe Pr. Gabriel, care, de ani buni de zile este rectorul Colegiului Pontifical „Pio Romeno” și a subliniat că în această calitate îi are în grijă, la Roma, pe studenții teologi din toate episcopiile noastre. A vorbit apoi despre credința Maicii Sfinte, care rămâne aceeași chiar atunci când stă la picioarele Crucii, oferind modelul ei de credință, pentru ca și credincioșii, fiii ei, să poată rămâne în Dumnezeu, cu nădejdea puternică în ajutorul și harul Său, atât în momentele de fericire, cât și în cele de întristare ale vieții, cu încredere în planul Său de iubire și de mântuire.
- Modelul Maicii Sfinte pe calea virtuților
În prima sa conferință, Pr. Gabriel a prezentat o scurtă istorie a tradiției ca luna mai să fie dedicată cinstirii Maicii Sfinte, tradiție care a început în sec al XVIII-lea în Nordul Italiei, apoi s-a răspândit în Europa și mai apoi în toată lumea. Se dorea ca cele 31 de zile ale lunii mai să devină un buchet adus Maicii Sfinte, o amintire și o nouă dorință de a se pune pe calea virtuților. După definirea virtuților, ca fiind niște decizii stabile de a practica binele, perfecționate de obișnuință, o repetare continuă a acestei decizii de a urma binele, Părintele a trecut, succint, în revistă virtuțile teologale și cele cardinale cu caracteristicile lor.
A prezentat apoi imaginea Maicii Domnului din rugăciunea Acatistului în care o vedem ca „pom cu rod luminos, din care se hrănesc credincioșii; copac înfrunzit cu umbră bună, sub care mulți se adăpostesc”. Sunt două imagini prin care Maica Domnului este ea însăși propusă ca model și ne ajută să ne lăsăm transformați de Dumnezeu, căci suntem chemați să devenim locuri primitoare, suntem chemați să devenim acele persoane în care cei din jurul nostru pot găsi o casă, un sens al vieții.
După un moment de pauză a urmat rugăciunea Sf. Maslu de obște oficiat de șapte preoți, rugăciune de vindecare pentru cei prezenți, pentru cei care s-au recomandat rugăciunilor noastre, pentru cei care am dorit să-i cuprindem în rugăciune.
- Maica Sfântă ca și pelerină, călătoare, itinerantă
Sâmbătă dimineața a fost prezentată a doua meditație a Pr. Gabriel pornind de la textul evanghelic după Luca 1,39 șu., care ne prezintă vizita Mariei la verișoara sa Elisabeta. Vedem aici disponibilitatea Mariei de a asculta, de a se pune la dispoziție și de a fi un canal al lui Dumnezeu către ceilalți. Simbolismul drumului, al itinerariului ne vorbește despre setea pe care o are omul în interiorul lui că nu este complet, dorința omului de a cunoaște adevărul, de a găsi un adăpost pentru el. Și acesta este Cristos. Drumul acesta înseamnă o succesiune de trăiri și căutări, conștientizarea limitelor, a fragilităților, a riscurilor pe care fiecare le are în propria viață. Imaginea drumului este un semn de speranță, căci la capătul drumului omul are șansa de a ajunge la destinație, de a-l întâlni pe Dumnezeu. Maica Domnului rămâne un exemplu în drumul vieții prin asumarea virtuților și a riscurilor călătoriei, pe care le înfruntă cu credință, curaj și încredere.
În meditația de după amiază, Pr. Gabriel a vorbit despre alte două imagini din pericopa după Luca 1, 39 șu: imaginea casei și imaginea întâlnirii. Maria iese din locuința sa din Nazaret, se pune pe cale și merge fără să rătăcească, pentru că are un scop. Maria a intrat în casa lui Zaharia și în prag Zaharia este în așteptarea unei întâlniri, împlinirea unei promisiuni. Și noi putem să reflectăm și să vedem care sunt pragurile și orizonturile pe care am vrea să le explorăm, ieșind din limitele casei proprii.
În încheiere Pr. Gabriel a lăsat îndemnul de a ne redescoperi fii și fiice ale Mariei, de a descoperi acea bucurie spirituală la care suntem chemați.
- Bucuria de a fi la picioarele lui Isus
A doua meditație a după-amiezii de sâmbătă, a fost susținută de PS Mihai. Punctul de plecare a fost rugăciunea unui martir englez, Thomas Morus, care nu a dorit să se închine acelui Baal al momentului, și care ne lasă moștenirea unei detașări pe care au trăit-o și martirii noștri chiar dacă într-un alt context istoric. Apoi s-a referit la vizita lui Isus în casa prietenului Lazăr în care erau și cele două surori, Marta și Maria. Atmosferă sărbătorească și de bucurie în care este primit Isus, cu atenție și delicatețe, dar în același timp lasă la vedere și străduința, pentru că niciodată nu suntem atât de detașați de noi înșine încât să ne rupem de sentimentul acela de a primi puțină recunoștință.
Dialogul cu Marta ne arată zădărnicia umană dar și felul în care Dumnezeu primește această zădărnicie. Marta, prinsă cu multe lucruri de făcut pentru Domnul, este pusă în situația de a descoperi realitatea alegerii, dar nu orice fel de alegere. Mijlocește bucuria unei întrevederi prin slujirea ei, dar ea se îndepărtează de bucuria de a sta în preajma lui Isus. De la Maica Domnului învățăm compasiunea și în același timp și smerenia care ne ține într-un echilibru interior; învățăm bucuria de a lăsa locul centrului pentru Dumnezeu ca să putem descoperi bucuria intimității cu Isus, vindecarea de un perfecționism autosuficient.
Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu celebrarea Vecerniei mari a duminicii a treia a Paștilor și Acatistul Maicii Domnului.
- Sfânta Liturghie arhierească
Duminică, 19 mai, programul Zilelor de spiritualitate mariană a cuprins și Sfânta Liturghie arhierească, care a fost celebrată de PS Mihai Frățilă. La masa Altarului amenajat în curtea mănăstirii, au concelebrat mai mulți preoți, iar răspunsurile liturgice au fost date de Surorilor CMD.
În cuvântul de învățătură, PS Mihai a arătat cum ținuta femeilor mironosițe și a lui Iosif din Arimateea, care prin politețea lor, îi oferă lui Dumnezeu ocazia de a transfigura acele lucruri care ne marchează și ne îndurerează, și scot din noi tot ceea ce ține de descurajare, și chiar de disperare, oferindu-ne punctul Său de vedere, care este bucuria Învierii. Mesajul Evangheliei ne cheamă și pe noi, credincioșii de azi, la bucurie, bucuria de a primi pacea lui Isus, bucuria iertării păcatelor, de a primi mângâierea lui Isus, chiar fără merite, bucuria de a primi de la El semnele Învierii, incapabili fiind, precum femeile și ucenicii, de a le descoperi singuri.
La încheierea celebrării liturgice Pr. Cristian David a mulțumit Preasfinției Sale Mihai, pentru că a acceptat invitația de a participa la Zilele de spiritualitate mariană de la Mănăstirea Maicii Domnului, pentru conferința prezentată în programul acestor zile, și, totodată, i-a adresat mulțumiri, în numele Surorilor Congregației Maicii Domnului, pentru celebrarea liturgică la care a transmis vestea Învierii, a bucuriei care caracterizează întreaga perioadă pascală. A mulțumit, de asemenea, preoților împreună celebranți, mulțumind în mod deosebit Pr. rector Gabriel Buboi, de la Roma, care „a dat consistență și valoare acestor zile din luna mai, luna dedicată Maicii Sfinte” prin meditațiile pe care le-a împărtășit.
- Festivalul marian
După amiaza zilei de duminică a fost dedicată Festivalului marian, intitulat „Bucură-te, Marie, mângâierea celor ce plâng”. Patru formațiuni corale și-au expus cântecele prin care au adus omagiu Maicii Sfinte, în prezența invitaților și a credincioșilor care au participat la această ediție a Zilelor de spiritualitate mariană.
La încheiere, Maica Teodorina, Superioara generală a Congregației Surorilor Maicii Domnului a mulțumit și a oferit semne de recunoștință corurilor și dirijorilor, precum și tuturor celor care au participat la actuala ediție a Zilelor de spiritualitate mariană. A citat cuvinte ale Sf. Ioan Paul al II-lea, care spunea: „Viața omului ar trebui să fie o călătorie de noblețe și de iubire, iar în această călătorie suntem însoțiți de Sfânta Fecioară Maria, pe care a indicat-o ca fiind o stea strălucitoare a dimineții și o călăuză sigură”. În lumina acestor cuvinte, a concluzionat: „Festivalul dedicat Maicii Sfinte, Mângâierea celor ce plâng, cu adevărat a fost o călătorie de noblețe și iubire, o manifestare a bucuriei și a comuniunii pe care am trăit-o în aceste zile în rugăciune și reflecție spirituală aici, în Sanctuarul dedicat Maicii Domnului”.
Sr. Speranța, CMD
Recent Comments