Maria, Mama Cuvântului Întrupat
În perioada 19-21 mai 2023, Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca și-a deschis porțile pentru toți cei care au dorit să pătrundă mai profund în sfera de cunoaștere a Sfintei Fecioare Maria, pentru a trăi mai bine realitatea de creștini, de fii și fiice ai Maicii Domnului, pentru a ne reaminti mereu de misterul prezenței ei în viața noastră.
Sunt tradiționale, deja, Zilele de spiritualitate mariană care se țin an de an în Sanctuarul Arhieparhial dedicat Preasfintei Fecioare Maria. Icoana Sanctuarului o prezintă pe Maica Sfântă ca mângâietoarea celor ce plâng. Anul acesta, Surorile Congregației Maicii Domnului au avut ca invitat special pe eruditul teolog Pr. Prof. dr. Innocenzo Gargano, călugăr camaldolez din Roma.
Deschiderea acestui eveniment a loc în după amiaza zilei de vineri, 19 mai a.c. Preasfințitul Claudiu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, l-a prezentat pe Pr. Innocenzo Gargano ca fiind un prieten al Bisericii noastre, un prieten al României. Are o vastă activitate academică și este autor al multor cărți de teologie și spiritualitate, fiind profesor la multe Universități Pontificale din Roma. A fost de mai multe ori în țara noastră, invitat pentru a ține cursuri de pregătire pentru preoți, pentru persoane consacrate. Cu o activitate bogată în cadrul Congregației pentru Bisericile Orientale, azi numită Dicasterul pentru Bisericile Orientale, este un îndrumător spiritual pentru multe persoane, precum și conducător de teze de doctorat pentru mulți studenți. Printre ei se numără și sr. Cecilia Flueraș, CMD, care a realizat traducerea simultană a conferințelor în limba română.
Prin cele trei conferințe ale sale, Pr. Innocenzo ne-a prezentat-o pe Maria și atitudinea ei în fața Cuvântului lui Dumnezeu, în diferite ipostaze ale vieții sale, de la Bunavestire până la picioarele Crucii pe Golgota.
În prima conferință, pe baza fragmentului evanghelic din Luca 1, 26-38, se prezintă contextul iudaic al acestei povestiri. Descoperim forța interioară a acestei tinere din Nazaret, care de mică a fost educată în cunoașterea Legii – Tora. Dar nu e suficientă educația, este nevoie de harul lui Dumnezeu și aderarea liberă la planul său de mântuire, pe care Dumnezeu nu-l impune niciodată omului. Ni se revelează credința Mariei și abandonarea ei în atotputernicia lui Dumnezeu, încredințarea ei în împlinirea Cuvântului lui Dumnezeu. Este obiectul fericirii Mariei, așa cum o proclamă verișoara sa Elisabeta: „fericită este aceea care a crezut că se vor împlini cele spuse ei de la Domnul”.
În a doua conferință, descifrând Cântarea Mariei – Magnificat, împreună cu evanghelistul Luca putem vedea ce se întâmplă în inima, gândurile și sentimentele Mariei după ce Îngerul a plecat de la ea. După ce a ascultat Cuvântul, vedem grija Mariei de a păstra Cuvântul primit, de a-L îngriji și apăra de cei ce sunt împotriva Cuvântului, de a orienta spre el toate celelalte cuvinte, în pace, în liniște. Această atitudine a Mariei este model pentru orice credincios care se pune în ascultarea Cuvântului, în Care se oglindește și Îi permite apoi să se nască.
A treia conferință ne-o prezintă pe Maria la nunta din Cana. Episodul este relatat de Ioan (2,1-11), evanghelistul misterului prin excelență, care dă sens la tot ce a spus Luca. Printr-un semn nupțial, Ioan ne introduce în cunoașterea iubirii lui Dumnezeu. Ceea ce s-a profetizat la nunta din Cana se va realiza la picioarele Crucii, când ucenicul iubit se transformă în fiu și o primește pe Maria ca făcând parte din identitatea lui.
Conferințele au alternat cu rugăciunea Rozariului, a Vecerniei sau Acatistul Maicii Domnului. Alături de răsfoirea Sfintelor Scripturi, rugăciunea este cea care ne permite să intrăm într-o relație spirituală, dar reală cu Maica Domnului, care întotdeauna ni-L indică pe Isus și care nu uită să ne spună că pe El îl întâlnim în frații noștri, prin iubire și slujire.
După conferința de sâmbătă seara, Slujba Vecerniei a fost oficiată de PS Claudiu împreună cu mai mulți preoți în Capela mănăstirii. Celebrarea a fost urmată de o serată muzicală la care au participat ca artiști invitați: Constantin Andrei, chitară; Alice Gavriliu, soprană; Cristina Mureșan, pian; și Șerban Floștoiu, oboi. Armoniile muzicale s-au îmbinat cu scurte meditații despre Maria, Mama Cuvântului întrupat și cu rugăciuni rostite în comun. Textele au fost luate din magisteriul Bisericii.
Zilele de spiritualitate mariană s-au încheiat duminică, 21 mai, cu Sfânta Liturghie arhierească celebrată de Preasfinția Sa Claudiu. La masa sfântului altar, alături de Ierarh și de preoții concelebranți, a luat parte și Pr. dr. Innocenzo Gargano, invitatul special al surorilor CMD și conferențiarul zilelor de spiritualitate de la Mănăstire.
Preasfinția Sa Claudiu a amintit la predică despre zilele de spiritualitate mariană care au reunit fii și fiice în jurul Maicii Domnului, cu toții regăsind aici „părticele din acea maternitate a Maicii Sfinte pe care o avem în sufletul nostru și pe care trebuie să o regăsim încontinuu, zi de zi”. „Maica Sfântă ni-l arată pe Isus, dar ne și spune: «Nu doar El este Fiul meu, ci voi toți sunteți fiii și fiicele mele». Și atunci înțelegem acel moment de sub cruce în care noi am primit-o pe Maica lui Dumnezeu ca Mamă a noastră.”
Preasfinția Sa a evidențiat apoi lumina cuvântului lui Dumnezeu din lecturile acestei duminici, a VI-a după Paști: Fapte 16,16-34 și Ioan 9,1-38. A dat exemplul Sfântului Pavel, care a ajuns în întunericul închisorii nu din cauză că era un răufăcător, ci pentru a lumina acel întuneric, pentru a aduce acolo lumina cuvântului lui Dumnezeu. Suferințele, care par pedeapsă a lui Dumnezeu în ochii oamenilor, dacă sunt trăite împreună cu Isus, „capătă o putere vindecătoare, mântuitoare”.
La fel, în lectura evanghelică, orbul din naștere „nu doar își recapătă vederea, ci ajunge la mântuire, la credință”. Acest fragment evanghelic prezintă „o trecere de la întuneric la lumină”. „Suntem în fața unei noi Creații. Fiindcă avem noroiul – pământul din care este făcut și Adam. Avem saliva – și, în mod simbolic, în tradiția iudaică, saliva conținea spiritul persoanei și atunci saliva lui Isus conține Spiritul lui Dumnezeu -, și apoi, în sfârșit, avem apa care spală totul, care este semn de distrugere și în același timp de înnoire… Am fost orbi și am fost renăscuți prin apă de către Cel trimis, Fiul lui Dumnezeu. Și prin apă am devenit creaturi noi, ființe noi, și am trecut de la întuneric la lumină, de la închisoarea păcatului la pământul făgăduinței, al libertății.”
La încheierea celebrării, Maica Teodorina, superioara generală a CMD, a mulțumit protagoniștilor care au conferit lumină spirituală acestor zile. În special a mulțumit Pr. Gargano, „un mare cinstitor și iubitor al Maicii Domnului, care ne-a însoțit cu multă seriozitate și înțelepciune pe urmele pașilor Maicii Domnului… Prin conferințele din aceste zile ne-ați oferit posibilitatea de a însufleți și mai mult relația noastră cu Preasfânta Fecioară Maria, de la care învățăm necontenit calea urmării lui Cristos”. De asemenea, a mulțumit sorei Cecilia, care a făcut meditațiile Pr. Gargano accesibile credincioșilor români, prin traducerea pe care a oferit-o. A mulțumit Preasfințitului Claudiu „pentru însoțirea paternă din aceste zile și pentru cuvântul de învățătură care ne apropie tot mai mult de Dumnezeu”. A mulțumit de asemenea, cu căldură, preoților, diaconilor, ipodiaconilor și tuturor credincioșilor care au participat la acest itinerariu spiritual.
Sr. M. Speranța, CMD
Comentarii recente