Casa de Tip Familial „Maica Domnului”, Cluj-Napoca

Prima misiune socio-caritativă, încredințată Congregației Surorilor Maicii Domnului de către fondatorul ei Mitropolitul dr. Vasile Suciu a fost grija pentru copiii orfani.

Începând cu anul 1992, la scurt timp după redobândirea libertății Bisericii Greco-Catolice, Surorile Congregației Maicii Domnului au deschis prima Casă pentru îngrijirea copiilor abandonați și a celor aflați în dificultate. Cu deschiderea acestei Case se reia și se continuă tradiția Congregației care și-a început apostolatul prin îngrijirea și educarea copiilor din Orfelinatele de la Blaj și Obreja (1921-1948). Astăzi, activitatea Casei continuă într-o locație nouă, în conformitate cu standardele europene în vigoare, unde copiii sunt îngrijiți într-un ambient plăcut și familial.

Casa de tip familial „Maica Domnului” colaborează cu mai multe instituții din orașul nostru, dintre care cea mai reprezentativă este Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj (DGASPC) care încredințează Surorilor diferite cazuri de ajutor social.

Misiunea Casei este de a asigura copiilor aflați în dificultate: găzduire, îngrijire, reabilitare, sprijin emoțional, educație formală și informală, educație morală și spirituală și nu în ultimul rând dragoste – un element foarte important în creșterea și educația copiilor. Toți copiii sunt înscriși în învățământul de masă, la grădiniță sau școală împreună cu alți copii de vârsta lor, participând la activități educative și în cadrul Casei.

În cazul copiilor care au nevoie de ajutor de specialitate (logopedie, consiliere psihologică), Casa dispune de specialiști angajați care să-i ajute să recupereze traumele pentru a putea fi integrați în comunitate.

Pe lângă educația umană și intelectuală, copiii sunt ajutați și în drumul de cunoaștere a credinței. Surorile și personalul implicați în creșterea și educația copiilor din această Casă, prin educația religioasă pe care le-o oferă, încearcă să-i ajute pe acești copilași să-l cunoască pe Dumnezeu și să-l iubească și să-și formeze o imagine pozitivă despre Dumnezeu care ne iubește și ne poartă de grijă.

Structura Casei permite găzduirea în regim de rezidență a unui număr maxim de 10 copii cu vârsta între 3-10 ani. Toate activitățile Casei sunt asigurate și susținute de Congregație, prin Surorile care-și desfășoară apostolatul în acestă Casă împreună cu persoane laice specializate angajate.

Casa de tip familial „Maica Domnului” are o colaborare frumoasă și rodnică cu mulți tineri voluntari, care le oferă copiilor aflați în acestă Casă ocazia de a socializa și de a stabilii relații de prietenie trainice și sănătoase.

Surorile și personalul implicat în munca cu copiii își doresc ca mediul în care sunt educați și crescuți acești copii să fie cât mai apropiat de cel familial, să simtă că fac parte dintr-o familie în care primesc respect, acceptare și răbdare, deoarece la vârsta lor sunt importante aceste sentimente, pentru a se dezvolta armonios și echilibrat.

Adresa:

Casa de tip familial „Maica Domnului” Cluj-Napoca,                                                                                                                                                                                                                                                 Str. Măcinului, nr. 28; 400475, Cluj-Napoca, jud. Cluj;                                                                                                                                                                                                                                         Tel./Fax: 0040/264/440056; e-mail: casamaicadomnului@yahoo.com

Directoarea Casei: Sr. M. Bernardina – Eudochia HUJA

ro_RORomână