Mănăstirea „Maica Îndurerată”, Sighetu Marmației

Manastire Sighet

Mănăstirea „Maica Îndurerată” Sighet

Mănăstirea „Maica Îndurerată” din Sighetu-Marmației s-a „născut” pe pământul binecuvântat de jertfa martirilor și mărturisitorilor credinței Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

În timpul perioadei de persecuție, Surorile au rămas fidele vocației și apartenenței lor la Biserica Romei împărtășind soarta BRU. Cu ocazia sfințirii acestui lăcaș mănăstiresc în anul 1996, Maica Domnului Îndurerată a fost aleasă ca Ocrotitoare a Mănăstirii în amintirea episcopilor care și-au mărturisit credința, unii dintre ei chiar cu prețul vieții, în închisoarea de la Sighet. De aceea, Sărbătoarea Maica Îndurerată a rămas ca sărbătoare patronală – Hramul Mănăstirii din Sighet.

Încă de la început Surorile au fost dornice să-i primească cu multă căldură sufletească pe copiii, tinerii și pe toți aceia care-L căutau pe Dumnezeu și voiau să-L întâlnească, învățându-i să se roage, împărtășindu-le tezaurul credinței, dragostea față de Dumnezeu și față de Biserică.

Fidele Carismei Congregației și îndemnului Părintelui Fondator „de-a apropia neamul nostru cât mai mult de Domnul prin credință vie”, Surorile continuă să-i primească cu generozitate pe toți aceia care au nevoie de susținere pe calea vieții și care caută un răspuns în necazurile și greutățile prin care trec, implicându-se în drumul lor de credință și ajutându-i să descopere că nu sunt singuri, că Domnul le este aproape cu harul și cu iubirea Sa. În rugăciunea lor personală și comunitară, Surorile pun în fața Domnului intențiile tuturor acelora care se încredințează rugăciunilor lor.

Prin strădania, munca neobosită și din iubirea Surorilor pentru aproapele, au prins viață următoarele opere și activități apostolice:

  • Casa pentru elevele de liceu „Sfânta Tereza a Pruncului Isus”. foto

  • Centrul de zi pentru copii „Emanuel” – destinat să vină în întâmpinarea copiilor de vârstă școlară, printr-un program socio-educativ de tip after-school. foto

  • Centrul de Spiritualitate „Bunavestire” – destinat primirii grupurilor de pelerini, organizării de cursuri și exerciții spirituale. foto

  • Apostolatul rugăciunii – întâlniri săptămânale cu două Grupuri de rugăciune pentru a primi Cuvântul lui Dumnezeu. foto

  • Cateheza copiilor și a tinerilor – o prioritate în misiunea pe care Surorile o desfășoară, în continuitate cu începuturile acestei comunități. foto

  • Solidaritatea cu cei săraci, ca dorință de apropiere și susținere a persoanelor care trec prin dificultăți materiale și spirituale, determină Surorile ca, anual, să ia în grijă un anumit număr de familii, pe care apoi le vizitează și le susțin lunar.

  • Îngrijirea bolnavilor a fost dintru începuturile Congregației o dimensiune importantă a activității apostolice a Surorilor. Această grijă față de cei aflați în suferință rămâne o prioritate și astăzi, prin acordarea de asistență medicală la domiciliu sau la Centrul de Spiritualitate „Bunavestire”.

Surorile din comunitatea de la Mănăstirea „Maica Îndurerată”, se străduiesc să fie prezențe vii și rugătoare în mijlocul poporului lui Dumnezeu, căutând să aducă speranță și să creeze punți de comuniune în mijlocul celor cărora le slujesc prin rugăciune și dăruire.

Adresa :

Str. Bogdan Vodă, nr. 178; 435500 Sighetu Marmaţiei, jud. Maramureş

Tel. 0040/262/311671; e-mail: rusadrianacmd@yahoo.com

Superioara Comunităţii: Sr. M. Adriana – Lucreția RUS

ro_RORomână