Hramul Mănăstirii Maicii Domnului – Sanctuar Arhiepiscopal Major
Seară de rugăciune
Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, cu care începe anul liturgic, dă ocazie credincioșilor să se adune în jurul sfântului altar pentru a-l lăuda pe Dumnezeu și a-i aduce mulțumire. Motivele sunt multiple și fiecare știe care sunt binefacerile primite de la Domnul.
Hramul Mănăstirii este o zi de bucurie căci s-a născut Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, „începutul mântuirii noastre” și „hrănitoarea vieții noastre”, „cămara Luminii și cartea Cuvântului vieții” după cum o numesc textele liturgice la slujbele Vecerniei și Utreniei.
Exemplul Preasfintei Fecioare Maria de a sluji Domnului cu toată ființa inspiră și îndeamnă Surorile Congregației Maicii Domnului de a fi aproape de credincioși, cu rugăciunea, cu sfatul, ajutându-i în nevoile lor spirituale și de orice fel.
Seara de rugăciune cu care a început sărbătoarea a cuprins slujba Vecerniei urmată de Paraclisul Maicii Domnului. La celebrare, alături de Rectorul Sanctuarului închinat Maicii Domnului au fost încă doi preoți și au participat mulți credincioși. În încheiere, PS Claudiu a expus Preasfântul Sacrament spre adorare, laudă și mulțumire adusă lui Dumnezeu, într-o rugăciune pregătită de un grup de tineri.
Sfânta Liturghie arhierească
Soarele blând de septembrie și-a trimis razele peste sutele de credincioși adunați în curtea Sanctuarului din Cluj-Napoca, închinat Maicii Domnului. Ei au venit pentru a dobândi harurile cerești pe care, cu iubire, Dumnezeu Tatăl vrea să le împartă fiilor săi.
Sfânta Liturghie arhierească a fost celebrată de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, împreună cu Preasfinția Sa Mihai Frățilă, Episcopul de București. Au concelebrat zeci de preoți și preoți călugări alături de vicarul general al Eparhiei, ajutați de diaconi și subdiaconi. Pentru a înălța către Domnul împreună rugăciunea, au fost prezente și multe persoane consacrate din alte Congregații și ordine călugărești.
Ne aflăm în anul centenar de istorie și mărturie de credință a surorilor CMD. Modelul Maicii Domnului de dăruire și slujire lui Dumnezeu și aproapelui a fost însușit de tânăra novice sora Paulina. Ea a depus primele voturi temporare în Congregația Maicii Domnului în cadrul Sfintei Liturghii. Răspunsurile la sf. Liturghie au fost date de corul „Angeli” dirijat de prof. Angela David.
Buna desfășurare a celebrării a fost vegheată de tineri din asociațiile Cercetașii Munților și ASTRU. Între credincioșii prezenți s-au aflat și membre ale Reuniunii Mariane și membri din alte asociații eparhiale.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfinția Sa Mihai, care a pus în lumină exemplul celor două surori din Evanghelie – Marta și Maria. A subliniat importanța de a pătrunde simțul interior al sărbătorii și faptul că nu este suficient să rămânem ancorați în sărbătorile exterioare. „Dumnezeu are bucuria de a sta în mijlocul nostru și în viața noastră în mod neîngrădit. Dacă există precedența bucuriei de a sta în preajma lui Dumnezeu și de a ne înfrupta din prezența Lui, adesea tăcută, aceasta ne confirmă în adevărul că suntem copii ai lui Dumnezeu și facem parte din familia Lui, pentru că îi ascultăm cuvântul și încercăm să-l trăim”.
La încheierea Sfintei Liturghii PS Claudiu s-a adresat credincioșilor, exprimând bucuria sărbătorii. A mulțumit PS Mihai care a acceptat astăzi să fie împreună cu noi, să dea o mai mare solemnitate sărbătorii. A mulțumit tuturor credincioșilor pentru prezență și rugăciune. I-a invitat, apoi, să rostească toți împreună rugăciunile rânduite pentru a dobândi indulgența plenară în această sărbătoare a Maicii Domnului, în anul centenar al Congregației.
Lansarea CD-ului cu Slujba Vecerniei
După celebrarea liturgică a fost lansat CD-ul cu Slujba Vecerniei realizat de Surorile CMD. Prezentarea acestui CD a fost făcută de Pr. Daniel Avram, consilier eparhial și director al Editurii „Viața Creștină”. A subliniat că acest CD se înscrie, alături de albumul realizat de Corala Surorilor CMD cu Cântări închinate Maicii Preacurate, în sărbătorirea celor 100 de ani de la întemeierea Congregației Surorilor Maicii Domnului.
Părintele a arătat, în câteva cuvinte, semnificația slujbei Vecerniei, prima laudă dintre cele șapte ale Bisericii, cu care începe rugăciunea de seară și care deschide o nouă zi liturgică. A mai spus că, ascultând aceste CD-uri, „ne unim în rugăciune și răsună în inima noastră ecoul rugăciunii tuturor acelor surori care, timp de 100 de ani, s-au rugat în vremuri bune, de pace, în vremuri de restriște, rugăciunea Vecerniei. Și nu se poate să nu fim impresionați de jertfa lor, nu se poate să nu ne cutremure gândul că în această mănăstire și în alte mănăstiri – sau case particulare, în ascuns, pe timp de clandestinitate –, timp de 100 de ani aceste persoane s-au rugat pentru mântuirea tuturor.”
În încheiere Pr. Cristian David, Rectorul Sanctuarului, a mulțumit în numele surorilor CMD ierarhilor pentru celebrarea liturgică, preoților și diaconilor, tuturor celor care au contribuit la buna desfășurarea a sărbătorii, colaboratorilor și binefăcătorilor Mănăstirii Maicii Domnului, asigurându-i pe toți de rugăciunile surorilor.
Sr. Speranța
Comentarii recente