Sub semnul bucuriei: trei Zile de Spiritualitate Mariană la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Mănăstirii Maicii Domnului din Cluj Napoca
Surorile Congregației Maicii Domnului au organizat, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj Napoca, în perioada 14-16 mai 2021, în cel de-al 14-lea an consecutiv, Zilele de Spiritualitate Mariană dedicate Preasfintei, Preacuratei, Preabinecuvântatei, de Dumnezeu Născătoarei și pururea Fecioarei Maria, în cinstea căreia, în întreaga lună mai, Biserica și natura reînnoită cântă bucuria, sub razele de lumină și viață ale Învierii.
Actuala ediție s-a desfășurat într-o perioadă cu o conotație specială, aceea a Jubileului a 100 de ani de existență a Congregației Surorilor Maicii Domnului. De asemenea, Zilele Mariane au avut loc pentru prima dată în Mănăstirea declarată (la 2 februarie 2021), Sanctuar Arhiepiscopal Major. Programul, constând în meditație și rugăciune, a fost din timp în timp împodobit prin armonia cântecelor dedicate Preasfintei Fecioare Maria, înălțător interpretate de Surori.
Au luat parte la eveniment, împreună cu Surorile CMD, reprezentante ale Reuniunii Mariane cu D-na Monica Culea, Președinta la nivel eparhial a acestei asociații și mai mulți credincioși laici.
Prima zi, vineri, 14 mai 2021
Prima conferință mariană a fost prezentată de Pr. Cristian Langa, profesor la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul”. A ales să se oprească, din multitudinea de titluri cu care este invocată Sfânta Fecioară, din tradiția occidentală – la cel de Virgo potens (Fecioară puternică) și la analogul său oriental – cel de „Atotputernică apărătoare și tărie a noastră”.
Meditația a căutat răspunsul la întrebarea: „în ce constă puterea Sfintei Fecioare?” Și, trecând prin diferitele accepțiuni ale cuvântului „puternic”, s-a oprit la „maternitatea divină: faptul de a fi Maică a lui Dumnezeu, este motivul esențial al puterii Mariei”. Pornind apoi de la o cugetare a Sf. Bernard, a caracterizat-o pe Preasfânta Fecioară Maria ca fiind: „atotputernicia imploratoare – care se roagă”, pentru că „rugăciunile Mariei se ascultă și se primesc întotdeauna în primul rând de către Dumnezeu”. A arătat apoi că „puterea Mariei se manifestă asupra binelui și împotriva răului: este puterea de a urma binele și cea de a face binele, care, de fapt, sunt expresia libertății așa cum ne-a fost dată ea de către Dumnezeu”.
Părintele s-a referit, în partea a doua a meditației, la prezența Mariei în lupta împotriva Satanei, la modalitățile de luptă împotriva ispitelor, încercărilor care ne vin de la rău. Maria a fost numită de către Sf. Ioan Paul al II-lea, „tenace adversară și puternică luptătoare împotriva răului. (…) Ea continuă să ducă această luptă și în sânul Bisericii, spațiul în care continuă lupta dintre femeie și șarpe, luptă ce însoțește istoria omenirii pe Pământ”. „Maria, cu sfințenia ei respinge astăzi asalturile Demonului și, după ea, toți «aparținătorii» lui Hristos, sunt în măsură să biruie Balaurul”. Și a atras atenția că „mântuirea noastră nu este doar milă, mângâiere, legănare din partea lui Dumnezeu, este luptă de eliberare împotriva celui rău”. Iar în această luptă pe care o avem de dus, a îndemnat, în încheiere, ca „mulțumindu-i Sfintei Fecioare, să o recunoaștem ca tărie a libertății noastre și de fiecare dată când avem de făcut o alegere, să o invocăm ca Maică puternică și care să ne dea puterea de a alege să spunem «da» lui Dumnezeu”.
Prima zi de invocare și evocare a Preasfintei Fecioare Maria s-a încheiat cu rugăciunea Acatistul Maicii Domnului cântat de Surorile CMD, împreună cu Pr. Cristian David, capelan al Mănăstirii.
A doua zi, sâmbătă, 15 mai 2021
Programul a continuat cu conferința Mons. Marius Cerghizan, Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla. Părintele și-a structurat meditația pornind de la o rugăciune către Preasfânta Fecioară Maria – despre care a menționat că, în această perioadă se spune și în Piața „Sfântul Petru” în zilele de duminică –, și anume, rugăciunea: „Bucură-te, Regină, Maica Milei, viața, dulceața și nădejdea noastră, bucură-te! (…)”, care încheia și rugăciunea de seară într-o Mănăstire benedictină din Italia, unde obișnuia să poposească vara. De aceea, Părintele a avut ocazia să mediteze mult la această rugăciune și să-i conștientizeze importanța.
A spus: „Prin această rugăciune (Bucură-te Regină), de fapt, noi încredințăm viața noastră din ziua care se încheie și noaptea care stă să înceapă, mijlocirii Preasfintei Fecioare Maria. Este o rugăciune de încredere, bine întemeiată, pentru că Maria este Mamă și Regină, are o putere și o autoritate unică în Cer și lângă Dumnezeu, deoarece este Mama lui Dumnezeu, Mama Regelui, Cel care va duce la îndeplinire cerința mamei”; „Preasfânta Fecioară Maria este cea mai bună avocată a noastră, va ști cum să ne apere” – sunt cuvinte de întărire în credință, prin care a încurajat credincioșii să se adreseze Sfintei Fecioare cu încredere de fii, pentru că „doar ea ne poate scoate din această vale de lacrimi”, pentru că „Fecioara Maria liniștește, consolează și îmbrățișează”.
Cei prezenți au fost apoi invitați să se roage Vecernia Duminicii Sfintelor femei purtătoare de mir, cu Pr. Marius Cerghizan, Pr. capelan Cristian David, cu Surorile CMD și, de asemenea, cu reprezentantele Reuniunii Mariane și ceilalți credincioși care au ales să ia parte la momentele de har și contemplare a Preasfintei, de Dumnezeu Născătoarei Fecioare, pentru a-i primi în suflet privirea maternă, pentru a descoperi privirea lui Isus Înviat în lumina acestei priviri iubitoare.
A 3-a zi, 16 mai 2021 – Duminica Sfintelor femei purtătoare de mir
Sfânta Liturghie a fost celebrată în capela Mănăstirii CMD de către Pr. Cristian David, care l-a avut alături la masa Sf. Altar și pe Pr. Daniel Avram de la „Catedrala Schimbarea la Față” din Cluj. La sfârșitul Sfintei Jertfe Liturgice, Pr. Cristian David a prezentat o meditație-conferință mariană care a marcat încheierea celor trei zile dedicate aprofundării cunoașterii Maicii Domnului și cinstirii ei, scopul permanent al evenimentului Zilelor de Spiritualitate mariană.
Pentru că ne aflăm în Anul Centenar al CMD – an al bucuriei și al împlinirii, precum și în perioada pascală, perioadă de speranță și bucurie, în luna mai – luna Preacuratei Fecioare Maria în care Biserica invită credincioșii să mediteze la viața și virtuțile Preacuratei Fecioare Maria, Pr. Cristian David a ales să vorbească despre valoarea și frumusețea bucuriei în viața creștinului „pentru că suntem în acest an al bucuriei și al împlinirii”; în Anul Centenar al CMD, dar și în perioada pascală, perioadă de speranță și bucurie; în luna mai – luna Preacuratei Fecioare Maria în care Biserica invită credincioșii să mediteze la viața și virtuțile Preacuratei Fecioare Maria. Un alt motiv de bucurie este faptul că, după ce în anul trecut, din cauza pandemiei, Zilele Mariane nu au putu să fie organizate public, iată că în acest an porțile Mănăstirii au putut să fie deschise pentru credincioși. Au fost adăugate și alte motive de bucurie: „în primul rând, bucuria aniversării Centenarului și bucuria ridicării acestei Mănăstiri la rang de Sanctuar Arhiepiscopal Major, bucuria primirii unui nou Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, a Preasfinției Sale Claudiu”.
Pentru toate aceste motive și multe altele, Pr. Cristian a invitat credincioșii să vină cu bucurie în sanctuare, pentru că, așa cum spunea Sf. Părinte Papa Francisc, în aceste oaze de har și pace „se poate observa cum Maria îi adună în jurul său pe fiii care cu atâta trudă vin ca pelerini pentru a o vedea și a se lăsa priviți de ea. Acolo găsesc puterea lui Dumnezeu pentru a suporta suferințele și oboselile vieții. Ca Sfântului Juan Diego, Maria le oferă atingerea iubitoare a mângâierii sale materne și le spune: «Să nu se tulbure inima ta […] Nu sunt aici eu, care sunt mama ta?» (Evangelii gaudium 213). Părintele a subliniat în meditația sa „obligația bucuriei – misiunea creștinilor fiind aceea de a purta bucuria în lume: a veștii celei bune, a mântuirii, a Învierii, a prezenței lui Dumnezeu între oameni”.
Pr. Cristian a mulțumit la final tuturor celor care s-au alăturat „pentru a aprofunda misterul Maicii Sfinte, pentru a o cinsti pe Maica Domnului, ca mamă, ca ocrotitoare, ca model al nostru al tuturor”.
La încheierea celor trei zile de har, Maica Teodorina, superioara generală a CMD a adresat mulțumiri celor trei preoți conferențiari și credincioșilor care, direct sau online, au ales să fie doar copiii Maicii Sfinte, să se lase priviți de Maica Domnului, primind în suflete bucuria, semnul prezenței spirituale a Preasfintei Fecioare Maria.
„Să o rugăm pe Preacurata Fecioară Maria, în mod special în luna mai – dedicată ei -, ca în această lume sfâșiată de atâtea încercări, să sprijine omenirea în lupta împotriva spiritului rău! Ea, care «a zdrobit capul șarpelui» fiind Fecioară puternică, oferită nouă ca protectoare și Mamă milostivă dăruită de la înălțimea Crucii mântuitoare de către Fiul ei preaiubit să ne fie mereu călăuză și pavăză. Să ascultăm cu mare încredințare îndemnul ei: «Faceți tot ce vă va spune!»”. Este și îndemnul adresat credincioșilor de către Surorile CMD, care, ca persoane consacrate, au făcut din întreaga lor viață o „lună mai” în care, zi de zi, și-au propus „să-și armonizeze viața de rugăciune cu slujirea apostolică urmând modelul Preasfintei Fecioare Maria – Maica Domnului”.
Sr. M. Letiția, CMD
Comentarii recente