Festivalul de muzică religioasă „Armonii sacre” – ediția a XV-a
Episcopia Greco-Catolice de Cluj-Gherla, cu binecuvântarea și participarea PS Claudiu, a organizat la Cluj-Napoca cea de-a XV-a ediție a Festivalului coral „Armonii sacre”. Evenimentul este dedicat aniversării a 170 de ani de existență a Eparhiei de Cluj-Gherla și comemorării martiriului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică din anul 1948. În seara de 10 noiembrie 2023, la Catedrala „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea” din Piața Cipariu, s-a desfășurat prima sesiune a Festivalului. În premieră, aceasta s-a adresat copiilor și tinerilor. Printre corurile care au evoluat în seara aceasta se numără „Mesagerii speranței”, grupul vocal format din fetele aflate în grija Surorilor CMD din Cluj-Napoca, dirijat de prof. Monica Cerghizan.
Sâmbătă, 11 noiembrie 2023, la Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca a avut loc cea de-a doua secțiune a Festivalului de muzică religioasă „Armonii sacre”. Excelența Sa Mons. Tuomo T. Vimpari, Însărcinat cu afaceri la Nunțiatura Apostolică din București a fost oaspete al Preasfinției Sale Claudiu. Au participat, de asemenea, pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I, pr. Anton Crișan, rector al Catedralei, preoți, persoane consacrate și mulți credincioși.
Prezentatorul acestei secțiuni a Festivalului a fost Pr. Daniel Avram din cadrul Curiei episcopale și preot al Catedralei. După o scurtă introducere, evocând cuvintele Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, Părintele Daniel a prezentat, în continuare, fiecare cor care a cântat în fața auditoriului. Lucrările muzicale ale serii au fost interpretate de: corala Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca, corala constituită din studenții seminariști (în care se succed generațiile de studenți ai Seminarului Teologic eparhial), dirijor sr. Cecilia Flueraș (CMD); corala Surorilor Congregației Maicii Domnului (care a luat ființă în anul 2003, odată cu sfințirea Mănăstirii Maicii Domnului), dirijor sr. Dominica Hîrb (CMD); Corul „Adoremus” al parohiei „Sf. Iosif” din cart. Andrei Mureșanu, dirijor Ana-Maria Mureșan, și corul „Angeli” (înființat, la Cluj-Napoca, în urmă cu mai bine de 28 de ani) – cor care a participat la toate edițiile Festivalului „Armonii sacre” – și este, în prezent, corul Catedralei „Schimbarea la Față”.
Preasfinția Sa Claudiu, gazda actualei ediții a Festivalului, a rostit cuvântul de încheiere. S-a îndreptat spre formațiunile corale ale acestei seri cu un cuvânt de prețuire pentru fiecare: „Mă gândeam la succesiunea grupurilor din această seară, pentru a ne aduce aminte de promisiunea lui Dumnezeu care este același, și în trecut, și astăzi și va fi mereu.
Am auzit, de exemplu, Corala seminariștilor, ei sunt viitorii preoți, ei sunt Biserica de mâine, sunt cei care vor sluji în Catedrală și în bisericile noastre. Apoi, Surorile Maicii Domnului, și, prin ele, viața consacrată din Episcopie. Și, am văzut persoane mature, am văzut tineri și tinere. Am auzit apoi minunatul cor al persoanelor care au format corul Catedralei înainte de pandemie. În același timp, am ascultat în încheiere actualul cor al Catedralei, care, de fapt, e baza mottoului pe care Episcopia noastră l-a avut în acești ani: «Familia lui Dumnezeu / Biserica, Familia lui Dumnezeu». Este un cor format din părinți, copii, din generații care s-au succedat. Și aici este frumusețea vieții cu Dumnezeu.”
Preasfinția Sa Claudiu a continuat: „Ne-am adus aminte, desigur, și de Fericitul Iuliu Hossu, cel care a trecut prin suferință și prin moarte, și totuși, noi, astăzi, îl numim fericit. Și aceasta ne spune ceva despre fericire, și despre locul în care trebuie să căutăm fericirea. Este un moment aniversar din două puncte de vedere, fiindcă ne aducem aminte de 170 de ani de existență a Episcopiei, și îi mulțumim lui Dumnezeu.
Dar ne aducem aminte și de începutul persecuției, acum 75 de ani, și îi mulțumim lui Dumnezeu și pentru aceasta, fiindcă și prin noi, cei care, așa cum am cântat, «facem umbră acestui pământ», doar din mila lui Dumnezeu, Dumnezeu și-a arătat nemărginirea, puterea. O Biserică mică, ce ar fi trebuit să fie zdrobită de imensa putere a regimului comunist ateu, care a distrus atâtea alte instituții. O Biserică mică care a rezistat și astăzi celebrăm în Catedrala Episcopului Iuliu Hossu. El, care celebra în această Catedrală și apoi în temniță, și noi, urmașii lui, celebrăm în această Catedrală. Și aceasta ne spune că puterea răului nu are ultimul cuvânt. În sensul acesta am spus că am exorcizat cumva răul în această seară. Vă invit deci pe toți să continuăm acest demers în rugăciune, să nu ne lăsăm niciodată biruiți, să nu ne lăsăm cuceriți de deznădejde, să nu ni se pară niciodată că nu mai e nimic de făcut.”
La final, s-au înmânat diplomele de participare la această a XV-a ediție a Festivalului, fiecare cor primind câte un semn de amintire. L-a invitat alături pe Mons. Tuomo T. Vimpari, pentru a conferi împreună semnele de mulțumire și amintire: diploma „Sfântul Iosif, patronul Eparhiei de Cluj-Gherla” a fost oferită fiecărui cor, împreună cu frumoase buchete flori.
Sursa: Eparhiaclujgherla.ro
Comentarii recente