Lansarea monografiei istorice a CMD la Sibiu
Sâmbătă, 11 noiembrie 2023, Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu a fost gazda unui eveniment cultural deosebit, în cadrul căruia a fost lansată, și la Sibiu, monografia istorică a CMD intitulată: Surorile Congregației Maicii Domnului. Un veac de mărturie catolică, 1921-2021. Volumul a apărut la Editura Viața Creștină din Cluj-Napoca în anul 2022 și are ca autori pe Pr. Fabian Doboș și Sr. Letiția Crihălmeanu, CMD. Evenimentul a fost organizat de Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, protopopiatul greco-catolic Sibiu și Biblioteca ASTRA Sibiu. La această manifestare a participat, cu binecuvântarea PF Lucian Cardinal Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, PS Cristian Dumitru Crișan, Episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș.
După salutul de bun venit al d-lui Răzvan Codruț Pop, directorul Bibliotecii ASTRA, pr. Nicolae Popa, protopopul greco-catolic al Sibiului a exprimat în cuvinte înflăcărate bucuria de a fi împreună la această evocare a istoriei Surorilor CMD, subliniind totodată importanța lăcașului cultural unde se desfășoară acest eveniment.
Primul vorbitor despre acest volum a fost pr. prof. dr. Cristian Barta, decan al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. Pr. Cristian Barta a apreciat această carte ca fiind de o mare valoarea istorică și academică. O carte pe care o citești și recitești cu plăcere, descoperind mereu lucruri noi. Însăși imaginea de pe copertă stârnește interesul de a fi citită: un grup de surori într-un anotimp de primăvară, în jurul anului 1935, cu breviarul în mână, având în spate Institutul Recunoștinței din Blaj, leagănul Congregației. Mitropolitul dr. Vasile Suciu a întemeiat această Congregație la data de 2 februarie 1921 și a încredințat-o ocrotirii Maicii Domnului, îndemnând surorile ca prin spiritul de rugăciune și muncă „să apropie neamul nostru cât mai mult de Domnul prin credință vie”. Le-a desemnat de asemenea educației, îngrijirii bolnavilor.
CMD s-a dezvoltat într-o manieră uimitoare în diferite orașe ale Transilvaniei și aceasta nu poate fi explicată doar dintr-o perspectivă strict umană. Surorile din CMD au trecut și și-au lăsat amprenta de-a lungul istoriei de 100 de ani.
În continuare, sr. Letiția Crihălmeanu a prezentat activitatea apostolică pe care Congregația a desfășurat-o la Sibiu. Este vorba de perioada în care Clinicile universitare de la Cluj s-au refugiat la Sibiu cu întregul personal, dar și după anul 1948. Odată cu persecuția Bisericii Române Unite cu Roma, surorile au fost nevoite să se întoarcă în familiile de origine. Treptat, și-au căutat un loc de muncă pentru a nu fi o greutate în plus pentru familiile lor. Pe măsură ce una sau două își găseau un loc de muncă, ele le anunțau și pe celelalte.
Astfel s-a constituit și la Sibiu un nucleu de surori pe care mulți dintre dvs. le-ați cunoscut. Și-au continuat viața consacrată în clandestinitate, în condiții grele, fiind supravegheate de Securitate. Activitatea lor la Sibiu a continuat și după anul 1990 atâta timp cât puterile le-au ținut și apoi au fost transferate în alte comunități mănăstirești ale Congregației. Prezentarea sr. Letiția a fost însoțită de imagini, cu portrete și activități ale surorilor care au trăit în Sibiu.
Superioara generală CMD, Sr. Teodorina Birtoc a evocat mărturia de credință și slujire a surorilor Congregației Maicii Domnului în perioada de persecuție și care au rămas în memoria celor care le-au cunoscut ca adevărate candele.
„Cu hotărârea statornică de a rămâne în mijlocul oamenilor un semn al prezenței lui Dumnezeu, surorile au dat mărturie despre credința lor atât în închisori sau în domicilii obligatorii, cât și în toate circumstanțele de viață pe care le-au trăit, vestind tuturor mesajul iubirii lui Cristos. S-au dedicat cu generozitate îngrijirii celor bolnavi, precum și susținerii Bisericii aflate pe atunci în „catacombe”. Roadele și rezultatele eforturilor pe care le-au depus în perioada comunistă sunt evidente, mărturie stau toți aceia cărora surorile au reușit să le lumineze viața, să le aline suferința, să le cultive valorile creștine în suflet, să le arate rostul vieții, să le dovedească puterea rugăciunii și să-i povățuiască pe calea credinței”.
Au fost oferite câteva mărturii din partea unor invitați, persoane laice, care au interacționat sau au beneficiat direct de ajutorul și îndrumările spirituale ale surorilor CMD de la Sibiu în perioada persecuției comuniste, precum dr. Radu Urdea, dr. Sanda Tatu și prof. Dorin Teodorescu.
În încheiere Preasfinția Sa Cristian Crișan a transmis binecuvântarea PF Părinte Lucian Mureșan și a omagiat comunitatea greco-catolică din Sibiu, care i-a avut între membrii săi pe pr. Pompeiu Onofrei și pe surorile CMD, cu o contribuție considerabilă la menținerea în viață a Bisericii Române Unite.
La evenimentul de la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu au participat Prima Doamnă a României, Carmen Johannis și ministrul Culturii, Raluca Turcan. Manifestarea s-a încheiat cu un recital de muzică religioasă, susținut de Corul Allegretto din Sibiu. Moderatorul evenimentului a fost pr. lect. univ. dr. Anton Rus, capelan al comunității CMD din Blaj.
Sr. Speranța, CMD
Comentarii recente