Încheierea etapei eparhiale a Cauzei de beatificare a Servei lui Dumnezeu, Sora Maria Sofia, CMD
Duminică, 17 noiembrie 2024, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, Sanctuar Arhiepiscopal Major, a avut loc ceremonia de închidere a etapei eparhiale a Cauzei de beatificare a Servei lui Dumnezeu, Sora Maria Sofia, din Congregația Surorilor Maicii Domnului. Ceremonia a urmat Sfintei Liturghii arhierești celebrată la mănăstire. S-a consfințit, astfel, primul pas către recunoașterea sfințeniei Servitoarei lui Dumnezeu, Sora Maria Sofia, cea care a călăuzit în timpuri ostile destinele Congregației, ca Maică superioară a CMD, de la începutul prigoanei comuniste și până după ieșirea la lumină a Bisericii (1947-1993).
Au fost de față, împreună cu Surorile CMD și cu Maica Teodorina, superioara generală CMD, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, pr. Traian-Radu Coste-Deak, Vicar judecătoresc – Postulator al Cauzei în faza eparhială, pr. Cristian Ionuț David, rector al Mănăstirii Maicii Domnului – Delegat episcopal, pr. Marius Alin Cîmpean, Notar al Cauzei, membri ai Comisiei de experți în istorie, teologie, și alții dintre cei implicați în împlinirea misiunii de a întocmi documentația necesară trecerii în cea de-a doua etapă a cauzei, cea romană – care se va desfășura în „Cetatea eternă”, Roma. Mai multe cutii au fost sigilate în cadrul ceremoniei, totodată, a fost delegat ipodc. Mihai Radu Andrei, secretar episcopal, pentru a duce la Roma întreaga documentație de până acum a cauzei. Sunt mii de pagini ce vădesc fapte de eroism în credință ale Sorei Sofia, care, primită de Domnul în Cer va putea fi numită și aici, pe pământ, „Fericită”. Va fi, astfel, exemplu și lumină, împreună cu Fericiții Episcopi greco-catolici martiri și cu toți sfinții Bisericii peregrine prin lume spre mântuirea cât mai multor suflete.
Preasfinția Sa Claudiu a explicat, la cuvântul de învățătură de la Sf. Liturghie, cursul unei Cauze de beatificare, faptul că, etapei eparhiale îi urmează etapa romană. Din România, misiunea continuării cauzei în etapa sa romană o va duce mai departe – urmând „o metodologie extrem de strictă” – o persoană, în acest caz o soră numită de Maica Teodorina. Și, a subliniat, atunci când dosarul pentru beatificare va fi finalizat la Congregația pentru Cauzele Sfinților de la Roma, mai este nevoie de o „etapă”, la care pot contribui toți credincioșii, prin rugăciune. Este nevoie de rugăciune atât până la încheierea cauzei cât și după aceea, în așteptarea „unui miracol atestat”. A explicat Ierarhul: „Așadar, partea noastră e aceea de a însoți în rugăciune pe cei care vor lucra la Roma, dar și pentru a cere lui Dumnezeu să arate, atunci când El va dori și în felul în care va dori, că Serva lui Dumnezeu, Sora Maria Sofia lucrează în mod vizibil, în mod clar. E nevoie de un miracol atestat – dacă e vorba de o vindecare, de medici laici, de medici din partea Sfântului Scaun… Este o rigoare extremă, științifică: în mod inechivocabil trebuie să fie demonstrat că ceea ce s-a întâmplat iese din legile firii”. „Deci”, a continuat, „s-a încheiat o fază laborioasă, urmează una și mai importantă – și, de aceea, împreună cu Maica Teodora ne-am gândit ca acest moment să fie un eveniment public: adică, după Sfânta Liturghie de mulțumire, și dumneavoastră, credincioșii, să asistați, fiindcă nu e foarte frecvent acest moment – sunt rare cauzele de beatificare – și cred că e important și pentru dvs. să știți că ați participat la încheierea fazei eparhiale a cauzei de beatificare a Maicii Maria Sofia. Ne rugăm cu toții ca în scurt timp să o vedem ridicată la cinstea altarelor, și să o putem numi, din mila lui Dumnezeu, Fericita Maria Sofia.
Preacuvioasa Maică Teodorina, Superioara generală a Congregației Surorilor Maicii Domnului – a rostit câteva cuvinte despre faza eparhială a cauzei, „o etapă importantă în cercetarea autenticității vieții de credință a Maicii Sofia, oferind Congregației noastre și Bisericii un exemplu de trăire eroică a virtuților, atât în perioada de persecuție comunistă, cât și în viața de zi cu zi”. „Maica Sofia a ales calea fericirilor evanghelice. Dacă privim la viața ei în lumina fericirilor evanghelice, o regăsim căutând cu tenacitate acest izvor de har”. Mulțumind lui Dumnezeu „pentru darul făcut Congregației în persoana Maicii Sofia”, Pc Maică Teodorina a adresat mulțumiri Preasfinției Sale Claudiu și tuturor celor care, „prin munca și dedicarea lor, au făcut posibilă realizarea acestei cauze în faza eparhială”. A anunțat că a încredințat Sorei Speranța Flueraș CMD, misiunea de a fi postulator al cauzei pentru faza romană, „având convingerea că se va îngriji cu multă iubire de acest dar care i se încredințează astăzi”. Au fost evidențiate aspecte ale spiritualității Maicii Sofia, care, a explicat Maica Teodorina, „s-a fundamentat în mod deosebit pe patru piloni: Fidelitate în împlinirea voinței lui Dumnezeu; Spiritul de abandonare cu totală încredere în providența Tatălui Ceresc; Maternitatea spirituală și îmbrățișarea crucii, a suferinței, transformând totul într-o rugăciune continuă până la a spune «nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine». Cel care parcurge jurnalul detențiilor Maicii Sofia poate observa prezența puternică și transformatoare a lui Cristos în sufletul ei, de unde a primit și forța învingătoare a iubirii, care nu se aprinde de mânie, nu ține cont de răul primit, toate le rabdă, toate le suferă”.
La final, pr. Traian-Radu Coste-Deak a evidențiat că „o asemenea anchetă, cercetare, făcută de Biserica locală prin cei în drept numiți de către Ierarhul locului, care acum se concretizează”, este doar „normalitatea la care fiecare credincios creștin este invitat, conform afirmației Fiului lui Dumnezeu: «Fiți sfinți, precum Tatăl vostru Cel din ceruri Sfânt este»”. Mulțumind echipei cu care a lucrat, surorilor și celor care au fost aproape cu rugăciunea lor, a spus: „Cauza intră într-o etapă romană, în care este misiunea postulatorului general să postuleze, să fie garantul acestei cauze, iar dacă, după o analiză profundă și foarte meticuloasă a celor în drept din Dicasterul pentru Cauzele Sfinților, cauza în faza eparhială va trece mai departe, bineînțeles, slujitoarei lui Dumnezeu Sorei Maria Sofia i se va da, de către Suveranul Pontif, într-o primă etapă titulatura de «venerabilă», astfel permițând și deschizând posibilitatea multor altor proceduri prevăzute de către acest Dicaster”.
În încheiere – după depunerea jurămintelor, sigilarea cutiilor cu documente și semnarea documentului oficial de încheiere a etapei eparhiale -, s-a făcut Rugăciunea oficială pentru beatificarea și canonizarea servei lui Dumnezeu Sora Maria Sofia, din Congregația Surorilor Maicii Domnului:
„Părinte Sfânt, izvorul înțelepciunii și al vieții, Tu ai ales-o pe sora Maria Sofia din sânul Bisericii Greco-Catolice din România spre a te sluji în Congregația Surorilor Maicii Domnului. Dă-ne, te rugăm, harul de a urma exemplul luminos al vieții sale, pentru ca și noi să mărturisim cu tărie credința, speranța și iubirea față de Tine și față de Biserica Ta. Trimite-ne, Doamne, prin mijlocirea sorei Maria Sofia, harul pe care îl dorim (…), nădăjduind, prin bunătatea Ta, ca ea sa fie onorată împreună cu Fericiții și Sfinții Bisericii Tale. Căci Tu ești sfințirea noastră și Ție mărire îți înălțăm, Tatălui și Fiului și Spiritului Sfânt, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Tatăl nostru… Născătoare de Dumnezeu… Mărire Tatălui…”
Cei care primesc haruri sunt rugați să se adreseze: Postulatorului Cauzei Sorei Maria Sofia, CMD, Str. Romul Ladea nr. 6, 400481 Cluj-Napoca (CJ), postulatura.cmd@gmail.com
Comentarii recente